15 Ağustos 2015 Cumartesi

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı her ne kadar bir çeşit kas rahatsızlığı gibi görünse aslında beyin hücrelerinde meydana gelen zedelenme ve kayıpların meydana gelmesiyle oluşan bir hastalıktır. Parkinson hastalığının en belirgin özelliği el ve ayaklarda oluşan istem dışı titremelerdir. Bu hastalığın en büyük özelliklerinden bir tanesi ise insan bedeninde çok yavaş yavaş hissedilmesi ve teşhis konulduktan sonra da kişinin ömrü yettiği sürece hayatını buna göre idame ettirmesi gerekmektedir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse bu hastalık kişide bir nevi bir huy ya da alışkanlık hali almaktadır.
Günümüz imkanlarına rağmen henüz tam bir tedavi yöntemi olmayan Parkinson hastalığında doktorların amacı ise bu hastalığım semptomlarını yani belirtilerini en aza indirmektir.
İnsan beynindeki dopamin, betinde hareketleri kontrol eden noktalarla sürekli iletişim halinde olan bir sıvıdır. Bu sıvı sayesinde rahat ve kesintisiz hareketler yapabiliriz. Örnek vermek gerekirse masadaki sürahiyi almaya uzandığımızda kolumuzu uzatma aşamasında herhangi bir kesinti ya da takıntı olmaması bir beyin emridir. Beyinde bu emri verme işlemi ise dopamine aittir.
Beyinde dopamin üreten beyin hücreleri belli bir oranda azaldığında –ki bu oran %60’tır- Parkinson belirtilerini göstermeye başlar. Nörodejenerasyon adı verilen bu yetersizlik parkinsonun da başlangıcı olarak görülür.
Hastalığın tam olarak bir tedavisi olmadığı için şuan için en iyi tedavi olarak bu hastalıktan korunmak oluyor. Bu cümle bütün hastalıklar için geçerli olsa da Parkinson gibi tedavisi olmayan hastalıklar söz konusu olduğunda bu durum bir derece daha önemli bir hale geliyor. Hastalığı yakalanmamanın en büyük yardımcısı ise hem stressiz bir hayat yaşamak hem de ağır fiziksel şartlardan uzak durmaktır. Kısacası bu hastalıkla mücadele etmek aslında bir çeşit hayatı yaşama biçimidir. Nitekim hastalığa yakalanan bir kişi içinde aynı şey geçerlidir. O titremelerle yaşamak zorundadır.
Hastalıktan korunmak için biraz da besinlerden bahsedecek olursak, beyindeki dopaminin zengin olmasını sağlayan en önemli besin olarak bakla yaprağı olduğu ispat edilmiştir. Başta yeşil bakla yaprağı olmak üzere baklanın kendisini tüketmek de parkinsona karşı büyük bir koruma sağlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder