17 Ağustos 2015 Pazartesi

Titremeyi Durdurma Yöntemleri Nelerdir?



Öncelikle belirtmekte fayda var ki, insan bedeninde meydana gelen her istem dışı hareket bir titreme ya da bir hastalık olmayabilir. Örnek vermek gerekirse soğuk havada üşürüz ve dolayısıyla titreriz. Bu istem dışı bir durumdur ama kesinlikle bir hastalık değildir. Aksi takdirde bu bizim sağlıklı bir birey olduğumuzu gösterir. Başka bir örnek daha vermek gerekirse stresli yada heyecanlı zamanlarda elimizin yada ayağımızın titrediğini fark ederiz bu durumda yine bizim hasta olduğumuzu göstermez. Ancak onu heyecan ve stresten açılmışken söylemekte fayda var ki; eğer kişi herhangi bir dozajdaki stres yada heyecan anında orta yaşlarda titremiyor ancak ileriki yaşlarda bir titreme gösteriyorsa bu durum Parkinson için bir belirti olabilir. Bu birey olarak çoğumuzun dikkatinden kaçtığı için de Parkinson hastalığı için erken teşhis koymak zorlaşıyor.
Bu yazımızda asıl anlatmak istediğimiz ise hem her titremenin Parkinson olmadığı hem de hangi titremelere ne tür tedavilerin uygulandığı konusudur.

İğneyle Yakma Yöntemi: Özellikle beyin sebepli titremeleri azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için uygulanan bir tedavidir. Kişinin günlük aktivitelerini yaparken istemsiz hareket etmesinin sebeplerinden bir tanesi de beyin-sinir sistemi arasındaki zincirlemeye çekirdeklerin giriş yapmasıdır. Bu çekirdekler beynin sinir sistemine sağlıklı bir şekilde komut vermesini engeller. Dolayısıyla ortaya istem dışı titremeler yada hareketler çıkabilir. Bu rahatsızlığın en temel sebebi ise sinir sistemi ve beyin arasındaki zincirlemeye giren ve çekirdek adı verilen bir taneciktir. Çözümü ise bu taneciğin ortadan kaldırılmasıdır ki. Bu ortadan kaldırma yöntemlerinden bir tanesi iğneyle yakma yöntemidir. Elektrot bir iğneyle bölgeye girip çekirdeği ortadan kaybetmek bu tedavinin ana prensibini oluşturuyor.

Pil Takma Yöntemi: Titreme tedavilerinde etkili olan yöntemlerden bir tanesi de göğse yakın bir yerde cildin altına takılan bir pil ile söz konusu çekirdeğe elektrik göndererek çekirdeğin fonksiyonunu ve ritmini değiştirilir. Söz konusu pille elektromanyetik bir cihazla ile iletişime geçerek onu yönetebiliyorsunuz.

Gamma Knife Yöntemi: Bu yöntemde yine iğneyle yakma yönteminde olduğu gibi bir çeşit tahrip etme yoludur.  Tıpkı iğneyle yakma yönteminde olduğu gibi bu yöntemde de çekirdek yakılarak ortadan yok edilir. Gamma knife tedavisi hakkında bilinmesi gereken en önemli şey ise bu yöntemin sadece vesadece talamus çekirdeği için kullanılıyor olmasıdır. Gamma Knife yöntemini iğneyle yakma yöntemindne ayıran en büyük fark ise Gamma Knife’da hastanın kafasına herhangi bir delik açılarak içine bir şeyin salınmamasıdır. Yapılan işlem sadece Gama ışınlarını söz konusu çekirdeğin üzerine götürerek onu yakmaktır. Gamma kinife hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey ise bu tedavi diğer iki tedaviden farklı olarak sonuçlarını hemen göstermez. Hastada gözle görülebilecek ya da kolay fark edebilecek bir değişiklik yaklaşık 2-3aysonra meydana gelir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder